Der afsættes flere penge til Henriette Mallands mærkesag, specialskoleområdet, i Randers Kommunens nye budget. Alligevel forlader hun nu sit parti, der sad for bordende ved forhandlingerne – vi har spurgt hende hvorfor.

Indblik i området: Randers Specialskole kigger ind i et stort underskud og har derfor fyret 30 medarbejdere i år – men hvad vil Henriette Malland selv gøre for skolen og hvor skal pengene komme fra? Foto og video: Mads Molina. Interviewer: Juliane Nielsen

Af Mads Molina

Selvom budgetaftalen annullerer besparelser, og dermed tilfører området 2,4 mio. i 2023, var det ikke nok for Henriette Malland. Hun beskriver tiltagene som politisk spin, der udelukkende er skrevet ind i aftalen, for at få de kritiske ryster til at forstemme. Reelt er der ikke tale om en hjælpende hånd til specialskoleområdet, mener hun: 

”Hvis området skal kigge ind i, at man igen fra år 2024 skal spare, så skal man jo allerede i 2023 kigge på disse besparelser. Det skaber ikke nogen som helst fredning eller ro på området, og det har ikke en reel værdi der, hvor vi leverer ydelserne til borgerne,” siger Henriette Malland. 

De 2,4 mio. kr. er dog reelle nok – spin eller ej. Så hvorfor forlader Henriette Malland sin position i byrådets største parti, hvorfra hendes stemme i næste års forhandlinger nok er en del stærkere, end den er som løsgænger – ovenikøbet efter hun har sikret hendes mærkesag flere økonomiske midler? 

”Der er stadig sorte skyer over området. Jeg oplevede forhandlingerne som et genialt skakspil, hvor jeg ville blive sat totalt mat, hvis jeg sagde ja til et budget, der indeholder fremtidige besparelser,” svarer Henriette Malland.

Berettigelsen vigtigere end budgettet

Forsker i kommunale budgetter ved Århus Universitet, Søren Serritzlew, forklarer, hvordan tidligere planlagte besparelser ofte rulles tilbage i budgetforhandlinger. Enten hvis tiderne har ændret sig eller hvis besparelserne har ført til endnu flere problemer på et givent område.

”I den forhandling, der er omkring budgettet, der står det fuldstændigt frit for, for et byråd, at ændre alt det, de vil – det kan de gøre, hvis der er flertal og pengene kan findes et andet sted,” siger Søren Serritzlew.

Forholdt Søren Serritzlews udtalelse, henviser Henriette Malland til den generelle retning på området. Og måske problemet i virkeligheden også ligger et andet sted: 

”Jeg accepterer ikke præmissen for, at man skal blive i et parti, hvor man ikke føler en berettigelse. Der tror jeg, man står bedre i egen ret,” siger hun.  

Det handler for Henriette Malland mere om retningen end om det konkrete budget. Mere om indstillingen end om tilførslen af et par millioner og annulleringen af nogle besparelser:

”Jeg vil sige, at hvis ellers retningen havde været god, og at jeg kunne have en tro på, at man ville gå ind og kigge seriøst på området, så ville jeg have været med,” siger Henriette Malland.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *